Opera Digitár
Opera honlap
Fehér folt volt az Opera történetében az 1948 és 1954 között működő legendás Gördülő Opera. Az Emléktárban mindössze két kézzel írt füzet maradt fenn, az előadásuk dátumával, illetve helyszíneivel. Az OSZK Színháztörténeti tárában Kovács-Burda Zita segítségével azonban sikerült számos színlapra, illetve Galsay Ervin egykori magánénekes gondosan vezetett jegyzetei segítségével sikerült 580 előadást (jó részt teljes szereposztással) feldolgozni. Így mostantól a Gördülő Opera produkciói is kutathatók a DigiTárban.

Fotó: A Pillangókisasszony szereplői a kultúrvonat előtt
2020. március 11-én egy Laurencia előadást követően a vírus-helyzet miatt bezárt az Erkel Színház. Az évfordulóra teljessé vált a DigiTár adatbázisa.
1884. szeptember 27. és 2021. szeptember 1. között minden operaházi, illetve Erkel színházi előadás rögzítésre került, ahogy a várszínházi, városi színházi produkciók is.
Ezen kívül a rendszerben már 1967 szeptemberéig megtalálható minden koncert, vendégjáték, gála és egyéb nagyszínpadi esemény, melynek frissítése-ellenőrzése folyamatosan zajlik.
Jelenleg 59.054 előadás, 7.154 művész, 8.948 szerep és közel 5.000 fotó kutatható. Ezzel a DigiTár az elmúlt hét év alatt ismereteink szerint a világ legkomplexebb opera-adatbázisává vált.

A kérdéseket, észrevételeket továbbra is várjuk a digitar@opera.hu címen.

Fotó: Ligeti Edina
Az elmúlt hónapokban a napi színlapok alapján ellenőrzésre került az Operaház első húsz évének összes előadása, felvételre kerültek az ebben az időszakban megtartott hangversenyek-gálák, valamint rögzítésre került a 2014/15-ös évad.

Pályi Zsófia fotóján: Jelenet a Leánder és Lenszirom című Tallér Zsófia által komponált gyermekoperából
2019. szeptember 27-én, az Operaház megnyitásának 135. évfordulóján a DigiTár a színház honlapjáról a nagyközönség számára is elérhető. Majdnem hat évnyi, több ezer munkaóra áll a készítők (Karczag Márton – adatbázis, Wellmann Nóra – fotók, dokumentumok, Országh György – fejlesztő) mögött. Az adatbázisban jelenleg 53.800 előadás, 6.300 személy és mintegy 5.000 fotó és egyéb dokumentum kutatható. Ezzel az Operaház nemcsak felzárkózott a világ nagy színházainak (Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper) digitális archívumaihoz, hanem több szempontból szélesebb betekintést nyújt.
Természetesen – mint minden hasonló nagyságú adatbázis – a DigiTár sem tökéletes. Technikai problémák éppúgy várnak még megoldásra, mint ahogy a rögzített adatok között is előfordul téves. Jelenleg a koncertek-gálák felvétele és az előadások ellenőrzése folyik időrendben.
A DigiTár szerkesztői pedig arra kérik a látogatókat, segítsék a munkájukat. Amennyiben technikai problémákat észlelnek, vagy téves adatot találnak, jelezzék a digitar@opera.hu címen, ahol minden megkeresésre érdemben válaszolunk, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy minél pontosabb adatbázis maradjon az utókorra.

A fotón: Dörre Tivadar 1884-es metszetén a frissen megnyílt Operaház nézőtere
Befejeződött az 1800-as évekbeli balettek (Federico Campilli, Luigi Mazzantini, Cesare Smeraldi, Cesare Severini, Louis Gundlach és Josef Hassreiter koreográfiái) rögzítése.
Így teljessé vált az Operaház első 130 évének (1884 - 2014) opera- és balett-repertoárja.

A fotón: próba az Operaház balett-termében (1902), előtérben: Enrico Pini és Schmidek Gizella
A szovjet - orosz balettek (Giselle, Párizs lángjai, A bahcsiszeráji szökőkút, A hattyúk tava, A diótörő, Chopiniana, Gajane, Laurencia, A bajadér, Don Quijote, Macbeth, Hamupipőke, Karamazov testvérek, A világ teremtése és számos balett-részlet) rögzítésével teljessé vált a DigiTárban az Operaház 20. századi repertoárja.

Csillag Pál fotóján: jelenet Oláh Gusztáv legendás Diótörő produkciójából
Norman Thomson 1965-ös Táncoló ifjúság című darabja után sorra kerültek színre az Operaházban a nyugati kortárs koreográfusok (Alvin Ailey, Frederick Ashton, Peter Breuer, Lew Christiansen, John Cranko, Birgit Cullberg, Rudi van Dantzig, David Dawson, Pierre Dobrievich, Anton Dolin, Wayne Eagling, William Forsythe, Raza Hammadi, Ronald Hynd, Judith Jamison, Jiri Kylián, Harald Lander, Hans van Manen, Kenneth MacMillan, Alberto Mendez, Myriam Naisy, Robert North, Krzysztof Pastor, Toer van Schyk, Ninette de Valois, Renato Zanella) alkotásai. Mostantól ezek az alkotások is kutathatóak a DigiTárban.

Fotó: Pethő László operaházi tagságának 40. évfordulóján A rosszul őrzött lány Simone anyó szerepében, Lise: Lesley Collier m.v.
1963 és 2014 között nem kevesebb, mint 29 magyar alkotó (Bacskai Ildikó, Bajári Levente, Barbay Ferenc, Barkóczy Sándor, Bozsik Yvette, Delbó Balázs, Dózsa Imre, Eck Imre, Egerházi Attila, Fodor Zoltán, Fülöp Viktor, Góbi Rita, Hegyesi Aranka, Jurányi Patrick, Juronics Tamás, Kerényi Miklós Dávid, Keres Imre, Keveházi Gábor, Kun Attila, Kun Zsuzsa, László Péter, Lőcsei Jenő, Lőrinc György, Lőrinc Katalin, Lukács András, Markó Iván, Pethő László, Tihanyi Bernadette, Venekei Marianna) próbálta ki koreográfusi vénáját az Operaház színpadán. Volt, aki egy pas de deux-t készített, volt, aki egész-estét balettet. Akadtak művek, melyek egyetlen este szerepeltek a színház műsorán, és olyanok is, melyek hosszú ideig repertoáron maradtak.

A fotón Fülöp Viktor és Kun Zsuzsa 1964-es Mario és a varázsló adaptációja (Cipolla: Fülöp Viktor, A leány: Dévényi Edit, Mario: Sipeki Levente)
Pártay Lilla az 1991-es Anna Kareninán kívül számos balettel örvendeztette meg a pesti közönséget (Funérailles, A fehér virágok balettje, A velencei mór, Szimfonikus percek, Wolfgang AMADEUS Mozart, Concerto, Elfújta a szél, Aranyecset). Mostantól a teljes életmű kutatható a DigiTárban.
Az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai koreográfusa Fodor Antal volt, akinek 18 balettjét játszotta az Operaház.

Mezey Béla 2005-ös fotóján: jelenet a legnépszerűbb Fodor-balettből, A próbából. Középen: Cserta József.
A 20. század második felének legnépszerűbb koreográfusa Seregi László volt, aki az 1968-as Spartacus után 12 balettet (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Sylvia, A cédrus, Kamarazene No. 1., Air, A városban, Szerenád, Változatok egy gyermekdalra, Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom, A makrancos Kata) alkotott az operaházi együttes számára.

Mezey Béla fotóján Seregi László és Popova Aleszja A makrancos Kata próbáján 1994-ben.
A DigiTárba rögzítésre került a 45.000-ik előadás. A törpe gránátos című Szikla Adolf - Brada Ede balett női főszerepét, Laurát, 1910.04.26-án Pallai Anna táncolta.
A magyar koreográfusok életműve közül először Harangozó Gyula munkái kerültek feldolgozásra, aki operaházi működése alatt 22 táncjátékkal ajándékozta meg a közönséget.

A fotón: Harangozó Gyula 1953-ban Coppéliusként a saját Coppélia-változatának premierjén.
Az operák után megkezdődött a balettek felvétele. Először Bartók Béla színpadi művei, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin került rögzítésre, valamint a Bartók zenéire készült egyéb alkotások, Harangozó Gyula, Pártay Lilla, Barkóczy Sándor és Eck Imre koreográfiái.

A képen Lakatos Gabriella, Harangozó Gyula 1956-os Csodálatos mandarinjának Lánya.
Szinte napra pontosan négy évvel azután, hogy a DigiTár első ütemeként kutatható váltak Richard Strauss operaházi előadásai, befejeződött Giacomo Puccini operáinak felvitele. A 10 mű 4800 előadásával nagyjából befejeződött az 1884 és 2014 közti időszak operáinak rögzítése (egyedüli hiányt a Gördülő Opera 1948 és 1954 közti időszaka jelent).
Jelenleg, 2018 májusában, 40.758 előadás, 5.241 személy, 5.935 szerep és több mint 4.000 fotó várja a kutatókat. Nemsokára megkezdődik a balett-előadások rögzítése is.

A fotó-ritkaságot - melyet az Operaház egy decemberi árverésen szerzett meg - Giacomo Puccini Budapesten dedikálta Flattné Gizella magánénekesnek, az első magyar Kate Pinkertonnak.
A DigiTárban rögzítésre került a 40.000. előadás.
1960. május 1-én a Bohémélet Marcello szerepét Palócz László énekelte.
Lukács Gyöngyi 30. jubileumára elkészült a művésznő teljes operaházi szereplistája.

Mezey Béla 1988-as fotóján Lukács Gyöngyi A trubadúr Leonórájának kosztümjében látható.
Az elmúlt fél évben rögzítésre került Giuseppe Verdi az Operaházban bemutatott operáinak (Nabucco, A lombardok, Ernani, Giovanna d'Arco, Macbeth, A haramiák, A kalóz, Luisa Miller, Stiffelio, Rigoletto, A trubadúr, Traviata, A szicíliai vecsernye, Simon Boccanegra, Az álarcosbál, A végzet hatalma, Don Carlos, Aida, Otello, Falstaff) valamint a Requiemnek összes előadása. A dalszínház első 130 évében nem kevesebb mint 6492-szer kerültek színre az olasz komponista művei.

Weiszenberger Erzsébet fotóján Pitti Katalin, az 1987-es Traviata felújítás Violettája
Nem egészen fél év alatt újabb 5.000 előadás került felvételre, így 2018 januárjától már 35.000 rekord között lehet keresni.

A fotón a 1933.03.07-i Traviata főszereplői: Sándor Erzsi és Palló Imre.
A nyár folyamán rögzítésre került több mint 2000 19. századi romantikus és verista olasz opera, Boito, Franchetti, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Perosi, Ponchielli és Spinelli művei.
Az öt éve épülő DigiTárból a baletteken kívül már csak Verdi és Puccini operái hiányoznak.

A fotón Házy Erzsébet és Simándy József, az 1967-es Bajazzók előadás főszereplői.
1 | 2 | 3 |