Opera Digitár
Opera honlap
Nem egészen fél év alatt újabb 5.000 előadás került felvételre, így 2018 januárjától már 35.000 rekord között lehet keresni.

A fotón a 1933.03.07-i Traviata főszereplői: Sándor Erzsi és Palló Imre.
A nyár folyamán rögzítésre került több mint 2000 19. századi romantikus és verista olasz opera, Boito, Franchetti, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Perosi, Ponchielli és Spinelli művei.
Az öt éve épülő DigiTárból a baletteken kívül már csak Verdi és Puccini operái hiányoznak.

A fotón Házy Erzsébet és Simándy József, az 1967-es Bajazzók előadás főszereplői.
Felvételre került a 30.000. előadás a DigiTárba.

1970. május 5-én a Parasztbecsület Santuzzáját Déry Gabriella énekelte.
Az Operaház első 100 évében több mint 2.500 estén szólaltak meg bel canto művek, Bellini, Donizetti és Rossini operái. Mostantól ezek az előadások is kutathatóvá váltak a DigiTárban.

A képen: Faragó András, Melis György és Réti József, az Ory grófja 1960-as bemutatójának férfi főszereplői
Felötlésre került az összes francia opera - Adam, Auber, Berlioz, Bizet, Charperntier, David, Debussy, Delibes, Dupont, Gounod, Grisar, Lecocq, Leroux, Maillart, Massé, Massenet, Messager, Meyerbeer, Milhaud, Offenbach, Planquette, Ravel, Saint-Saëns és Thomas művei- , összesen 4.350 előadás.

A fotón: Losonczy György a Faust 1953-as felújításának Mefisztója
A 25.000-ik előadás, amely bekerült a DigiTárba a Carmen 1973. október 4-i előadása, a címszerepben Komlóssy Erzsébettel.
Befejeződött az Operaházban, az Erkel Színházban, illetve az Operaház által 1921 és 1924 között bérelt Városi Színházban játszott magyar, osztrák, angol és orosz operettek rögzítése. Bruno Granichstädten, Karl Millöcker, Franz Schubert - Berté Henrik, Franz von Suppé, Johann Strauss, Arthur Sullivan, Pjotr Iljics Csajkovszkij - Josef Klein, Buday Dénes - Friedl Frigyes, Clement Károly, Jeszenszky Gyula, Kiszely Gyula, Stojanovits Péter, Szabados Béla és Vincze Zsigmond művei összesen 1.639 estén szerepeltek a színházak műsorán.

A fotón Békés András rendező és Neményi Lili A koldusdiák 1962-es operaházi bemutatóján
Az operaházi előadások rögzítése során eljutottunk a 20.000. előadásig.

A cigánybáró Szaffiját 1971. május 8-án Marton Éva énekelte.
A 2016/17-es évad nyitányaként a nyári szünet alatt rögzítésre került Mozart tizenöt dalművének (Ascanio Albában, A színigazgató, Az álruhás kertészlány, Bastien és Bastienne, Cosi fan tutte, Don Giovanni, Figaro házassága, Hat noktürn, Idomeneo, Mirandolina, Parázsfuvolácska, Requiem, Szöktetés a szerájból, Titus kegyelme, A varázsfuvola) összesen 3.050 operaházi előadása.

A fotón Ágai Karola, aki 1983-ban Az Éj királynője szerepében ünnepelte 25. operaházi jubileumát
Az elmúlt hónapokban a DigiTárba került Richard Wagner teljes operaházi életműve, összesen 3.247 előadás. A színház első 130 évében Wagner mind a tíz 'nagy' operája, A bolygó hollandi, a Tannhäuser, a Lohengrin, A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried, Az istenek alkonya, a Trisztán és Izolda, A nürnbergi mesterdalnokok és a Parsifal szerepelt a repertoáron.

Éder Vera fotóján: a Parsifal Viráglányai Seregi László koreográfiájában
Az elmúlt hónapban felkerültek a DigiTárba a német romantikus operák, Beer, Beethoven, Cornelius, Flotow, Humperdinck, Kienzl, Kreutzer, Lortzing, Marschner, Mendelssohn, Nessler, Schubert, Siegfried Wagner és Weber művei.

A képen: Rösler Endre a Fidelio Florestanjaként
A digitárba került az összes 20. századi külföldi opera, Alban Berg, Leo Blech, Benjamin Britten, Gustave Charpentier, Francesco Cilea, Eugen d'Albert, Claude Debussy, Gabriel Dupont, Werner Egk, Frédéric d'Erlanger, Manuel de Falla, Clemens Frankenstein, George Gershwin, Paul Hindemith, Engelbrecht Humperdinck, Erich Wolfgang Korngold, Isidore de Lara, Xavier Leroux, Bertram Luard-Selby, Leevi Madetoja, Gian Francesco Malipiero, André Messager, Darius Milhaud, Gian Carlo Menotti, Karl Orff, Maurice Ravel, Ottorino Respighi, Lodovico Rocca, Franz Schmidt, Arnold Schönberg, Stephen Sondheim, Hermann Waltershausen, Kurt Weill, Ermanno, Wolf-Ferrari, Riccardo Zandonai, Alexander von Zemlinsky, Udo Zimmermann művei.

A képen: Házy Erzsébet és Szőnyi Ferenc a Mahagonny 1967-es magyarországi bemutatójának főszereplői
2016 januárjában a DigiTárba az Operaházban játszott preklasszikus operák kerültek feltöltésre. Mostantól korlátlanul böngészhetőek a Bach, Cavalli, Cimarosa, Gluck, Händel, Haydn, Monteverdi, Pergolesi, Purcell és Rameau előadások.

A képen: jelenet Békés András 1988-as Dido és Aeneas rendezéséből
Befejeződött az összes Operaházban színre került szláv mű rögzítése. Borodin Csajkovszkij, Janáček, Mejtusz, Moniuszko, Muszorgszkij, Prokofjev, Rimszkij-Korszakov, Smeatana, Sosztakovics, Stravinsky, Suchoň és Karel Weis operái mellett azok a dalművek is kutathatók, melyek külföldi színházak budapesti vendégjátékai alatt voltak láthatók.

A képen: Lukács Gyöngyi és Berczelly István a Kisvárosi Lady Macberth 2005-ön felújításának főszereplői
A mai napon rögzítésre került a 10.000. előadás a DigiTárba.

Az eladott menyasszonyban, 1949. december 18-án Springer, vidéki cirkuszigazgató szerepét Fekete Pál énekelte.
A Shakespeare operák feldolgozása után a színházban színre került szláv művek kerülnek be a DigiTárba.

A képen jelenet a Borisz Godunov 1929-es felújításából
A Macbeth, az Otello és a Falstaff felvételével befejeződött a Shakespeare színművek nyomán írt operák rögzítése a DigiTárba.

A fotón: Sudlik Mária és Melis György a Falstaff 1985-ös előadásában
Az elmúlt hetekben az alábbi Shakesperare színművei által ihletett operák kerültek feldolgozásra:

Bellini: I Capuleti e i Montecchi
Berlioz: Beatrix és Benedek
Britten: Szentivánéji álom
Goetz: A makrancos hölgy
Gounod: Rómeó és Júlia
Nicolai: A windsori víg nők
Thomas: Hamlet
Wolf-Ferrari: Sly
Zandonai: Veronai szerelmesek

A képen: Erdős Richárd 1909-ben A windsori víg nők Sir John Falstaff szerepében
Az Operaház idei évadját William Shakespeare elmékének szenteli. Ehhez kötődően a DigiTárba ez évad során felkerülnek az angol író művei nyomán készült operák.
Már most kutatható három magyar mű:
Goldmark: Téli rege
Szokolay: Hamlet
Sztojanovits Jenő: Otelló mesél

A fotón: az 50 éve elhunyt Laczó István és Losonczy György az Otellóban (1954)
A Bánk bán 1.085 (!) előadásával nemcsak a legtöbbet játszott magyar opera, hanem az Operaház történetének is abszolút rekordere. Mostantól az összes szereposztása böngészhető a DigiTárban! Ezzel teljessé vált az elmúlt 130 évben játszott magyar operák listája.

A képen: Simándy József és Palánkay Klára a legendás, 1953-as felújítás főszereplői
1 | 2 | 3 |