Opera Digitár
Opera honlap
A Bánk bán 1.085 (!) előadásával nemcsak a legtöbbet játszott magyar opera, hanem az Operaház történetének is abszolút rekordere. Mostantól az összes szereposztása böngészhető a DigiTárban! Ezzel teljessé vált az elmúlt 130 évben játszott magyar operák listája.

A képen: Simándy József és Palánkay Klára a legendás, 1953-as felújítás főszereplői
A nyár folyamán a Hunyadi László teljes operaházi előadás-története is feldolgozásra került

A képen: az esküvői jelent az 1954-es felújításból
Goldmark Károly halálának centenáriuma tiszteltére feldolgozásra került a keszthelyi születésű komponista mind a hat operája:
Sába királynője
Merlin
A házi tücsök
A hadifogoly
Götz von Berlichingen
Téli rege

A fotón: Spányi Irma, az egyik első magyar Sába királynője
Befejeződött az elmúlt 130 év magyar operabemutatóinak felvétele. Utoljára gróf Zichy Géza Rákóczi trilógiája: a II. Rákóczi Ferenc, a Nemo és a Rodostó került be a rendszerbe.

A fotón: a 'félkezű gróf', Zichy Géza, aki zeneszerzőként és zongoraművészként is tevékenykedett, 1891 és 1894 között pedig az Operaház intendánsaként dolgozott
A mai napon eljutottunk a 5.000. előadás felvételéig.

Vajda János méltán népszerű Mario és a varázslóját Tóth János és Vincze Gábor Péter énekelte 2005. október 16-án is.
Kodály Zoltán teljes operaházi életműve is bekerült a DigiTárba.

A fotón: a zeneszerző és az 1952-es felújítás szólistái, köztük Melis György (ekkor még Napóleonként), Mátyás Mária és Palló Imre
A mai napon befejeződött a János vitéz előadásainak felvétele. Kacsoh daljátéka a 709 előadásával az elmúlt 130 év legtöbbet játszott operettje.

A fényképen: Sárdy János, a legendás János vitéz, aki csak az Operaházban 137-szer énekelte Kukorica Jancsit
Az Opera DigiTár technikai alapja, a Monari

Jelenleg a Monari adatkezelő rendszer a legrégebben folyamatosan működő múzeumi nyilvántartási rendszer Magyarországon. Forgalmazója a GEO-KART KKT. Az első nyilvántartás, amelyet a Magyar Állami Földtani Intézet ásványtára számára készítettek, 27 év után, ma is működik. Ezen kívül olyan nagy adattárak működnek a Monari rendszerrel, mint a Néprajzi Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum adattárai, vagy az OSZMI által üzemeltetett színházi adattár.
 
A DigiTár feldolgozási módszere

Az előadások rögzítésekor két forrásra támaszkodunk, az Operaház Emléktárában őrzött évadonként bekötött színlapokra, valamint a 130 éve naponta vezetett úgynevezett kockás könyvre, melybe betűrendbe darabonként vannak rögzítve az előadások. Amennyiben eltérés van a két forrás között, a napi sajtóból próbálunk tájékozódni. Sajnos vannak évadok, melyeknek hiányoznak a napi plakátjai, ezt, valamint, ha bizonytalanság van a szereposztásokban, a megjegyzés rovatban feltüntetjük.
Az előadások feldolgozásakor három nyilvántartást építünk: az adott előadásét, a mű szerepeiét és a művészekét. Folyamatosan töltjük fel az ezekhez kapcsolódó vizuális anyagot - fotókat, díszlet- és jelmezterveket, kéziratokat.

A fotón: egy oldal a Kockás könyvből
Az Operaház digitális archívumával kapcsolatos kérdéseket, véleményeket, észrevételeket a digitar@opera.hu címen várjuk.
 
2014. szeptember 27-én ünnepli az Operaház fennállásának 130. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású kiállítás nyílik a Királyi lépcsőház kerengőjében, 130 év magyar operái és balettjei címmel. A 2014/2015-ös évadban az Opera DigiTárba feldolgozásra kerül az Operaházban bemutatott összes magyar opera.

A fotón: A kékszakállú herceg vára 1918-as ősbemutatójának plakátja
Richard Strauss születésének 150. évfordulóját nagyszabású fesztivállal ünnepli a Magyar Állami Operaház. A német zeneszerző hat színpadi művének előadása mellett a komponista szobrát is felavatták. 2014. május 25-én indult útnak az Opera DigiTár program. Kezdetben a színház aulájában elhelyezett tableteken vált kutathatóvá az Operaház első 130 évének teljes Richard Strauss repertoárja: a bemutatott művek összes előadása teljes szereposztással, a közreműködő művészek rövid életrajzával, valamint sok fotóval.
1 | 2 | 3 |